Oprindelse

Racens oprindelse i England og op til nutidens Silver Shaded/Chinchilla British Shorthair.

Silver Shaded er i England kendt under navnet Black Tipped. British Shorthair er beskrevet som eventyrets katte for Briterne. Deres smukke smaragdgrønne øjne. Og deres naturlige sorte ”make up”, mystiske smil og sorte trædepuder i kontrast til den gnistrende ”she hvide” pels gør denne kat til den mest imponerende og fortryllende blandt katte i højadelen.

Da der ikke har været så mange er de sjældne og sværere at avle. Det har medført stor glæde og beundring.

Oprindelse
Disse attraktive variationer af Briten har ikke eksisteret i så lang tid, men er allerede blevet meget moderne. Alle Tipped/ Shaded opdræt skal krediteres til Norman Winder, Peerless Prefex. Norman Winder er en senior GCCF Fife dommer med stor viden af Tipped/Shaded og Burmeser katte.

Han var stifter af The British Tipped Club, som nu er kendt som British Shorthair Club. Klubben var stiftet til objektivt at fremme Silver Shaded katte.

Klubben blev stiftet i 1979 med en ventetid på tre år med tilknytning til GCCF. Det blev først fuldført 20 april 1983.

Der var 38 medlemmer og det konstituerende møde blev afholdt 29 juli 1979 med 18 deltagere.

British Tipped/Silver Shaded fik Champion status i februar 1980. Championatet var ikke bare for alle Tipped/Silver Shaded og sort, men også for Chokolade, Blå, Creme, Røde og Tortie farver. Efter regler fra GCCF blev den første udvidelse af udstilling holdt på Batley High School i juni 1980. Efter denne stor succes blev det besluttet at AGM ved Mrs. Cryer, stiftelses medlem, at alle målsætninger blev udvidet til alle British Shorthair farver, som så efter den tid ikke blev udelukket af British Shorthair opdræt. Derefter blev der afholdt en generalforsamling hvor klubbens navn blev ændret til British Shorthair og Tipped Club.

Efter Norman Winders død blev klubbens navn ændret til, British Shorthair Cat Club, hvad den hedder i dag for alle Briter. Det er vigtigt at nævne at Norman Winder han har gjort meget for British Shorthair Tipped/Shaded katte i første omgang kaldet Chinchilla. Tidlig i 1970 ved at krydse Persere-Chinchilla med Silver Tabby BSH katte.

Den første Tipped/Shaded killing blev født af:
Mor: Ch Silverseal Dy-Anna, Født: 7 november 1960
Farve: Black Silver Blotched British Shorthair ( BSH ns 22)

Stamtavle:
Far: Fritz Fidelio
Farve: Black Silver Blotched Tabby Persian ( PER ns 22 )

Stamtavle:
Mor: Silverseal Turandot Reg. no: GCCF SR 178938
Født i 1968.
Farve: Black Silver Spotted Tabby British Shorthair ( BSH ns 24 )

Stamtavle:
Far: Khranwick Iceburg Reg. No. GCCF 187503
Født 4 september 1969
Farve: Black Silver Shell/ Chinchilla Persian ( PER ns 12 )

Det er interessant at alle de første Tipped/Shaded killinger fra Peerless katteri blev registreret med ordet Ice i deres navne. Imellem dem var der den berømte Icebreaker og Icefloe (begge Champions) og en del andre som Icestar, Iceflower, Icicle og selvfølgelig Iceberg. Denne navngivning ophørte i 1976. Den første Grand Champion i 1981, Winder er Peerless Silver Jule (GCCF SR/NS 39108- BSH ns 12,) en Black Tipped/Shaded han, opdrættet af Icebreaker og Icecle.

Det står helt klart at mange Tipped/Shaded British Shorthair i dag over hele verden kan føres tilbage til anerne fra Peerless linier opfundet i England. Chinchilla og Silver Shaded katte er ikke rene linjer, da inhibitor fakta kan producere hvad der er kendt for Golden killinger. Disse er egentlig Black Tabby katte hvor mønsteret er spredt over Silver Tabby ved udvælgelse. Det er en teoretisk diagram over hvor Golden killinger kan udledes fra Chinchilla eller Black Silver Shaded forældre.

Pleje
British Shorthair Silver Shaded/ Chinchilla er nemme at have med at gøre. De skal børstes og redes gerne en gang om ugen. Da de især i sommertiden fælder en del. Ørerne kan få tuffer/små hår på spidsen af øret som skal klippes af såsom hvis der kommer for meget hår ud af ørerne også. Ellers holdes de rene med en vatpind. Kløerne klippes med en tang speciel købt for dette. Øjnene på en Silver er utrolig sunde og kræver sjældent ekstra pleje, i tilfælde af dette behøves kontakt dyrlægen.

Temperament
Jeg har læst en del litteratur omkring temperament, men ved at observere mine egne katte, på tiden 5 stk. Plus killinger ind i mellem. Og hvad jeg har erfaret fra andre Silver Shaded ejere, må jeg erkende at Silver Shaded British katte har deres helt egen specielle karakter, hvad der ikke er beskrevet i bøger. Jeg kan fuldt ud tilslutte mig hvad Sue Cummins skriver på hendes hjemmeside. De er meget intelligente, loyale elskelige katte med en stor tendens til at blive en en-mands kat. De snakker meget ikke højt kvidrer deres nyheder ud i æteren. Det er ikke skødekatte de elsker at sidde/ ligge ved siden af. Det er en hurtig kat som elsker at følge med overalt, rundt i og om huset. Hannerne er ekstreme menneske orienteret og elsker selskab, også fertile hanner.
De kommer meget godt ud af det med andre katte også hunde. Den er ikke aggressiv og har et godt temperament som gør den god sammen med børn.

Den bryder sig ikke om superaktive mennesker som har en stor husstand, hvad der gør den til en kat der elsker at bo i et lille hus på landet, såvel som en lejlighed den er lykkelig med begge dele. Det er ikke noget under at deres fans vokser fra dag til dag over hele verden.

Pleje
Udseendet af Black Silver Shaded British Shorthair katte skal være som de andre repræsentanter af denne race.

British Shorthair er af medium størrelse til stor, selvom Silver Shaded og Chinchilla British Shorthairs er generelt mindre i størrelse og mindre i vægt hvis de sammenlignes med de andre Briter varianter.

De skal have en dyb bryst, brede skuldre og kort muskuløs ryg, kalde Cobby. Benene skal være korte og tykke – muskuløs med stærke runde poter. Halen skal være kort til medium længde, med rund tip.

Som på alle Briter skal hovedet være rund og massiv og udfyldt kæbe, bredt skal og udfyldte kinder som sidder på en kort tyk muskuløs nakke.

Ørerne skal være små, runde, godt placeret (nærmest på siden)med bredder imellem.

Øjnene er store og runde, farven kan variere afhængig af pelsfarven. På Black Silver Shaded katte kan øjnene variere fra grønne, til blå/ grønne.

Farven rundt om øjnene og næsen skal have samme farve som tippingen. Black Silver Shaded ser ud som katten har eyeliner på.

Næsen er kort bred og lige med svagt knæk, uden for meget stop. Farven skal være lys rød som mursten. Og der skal være en fin overgang fra næsen op til et rundt for hoved. Kinderne er stærke og veludviklede dog mere på hanner der har et bredere hoved end hun katte.

Briterne har en tæt kort pels som skal føles sprød og robust. På grund af tykkelse og tæthed ligger pelsen ikke ned, men føles som et plystæppe når den berøres og snurrer i hænderne. Det er en sand fornøjelse at bevæge fingeren igennem denne smukke pels. Nogle Briter har frakker på af for meget pels og uld, og alt for blødt pels, disse er ikke ønsket i udstilling og avl.

Pelsfarven skal registreres af tipping af håret for at give den gnistrende effekt. Udligning af tipping er mere vigtig end mangel på tyngde af tipning. Tipping skal være at se på hoved (skallen), ansigt, ører langs med kroppen på siderne ovenover halen med lidt tipping ned ad benene. Kinderne, bryst, maven og på indersiden af benene og halen skal være meget lys/bleg Silver som underpelsen sædvanligvis hvid. Så Pawpeds af Black Tipped/Shaded katte skulle være sorte (Black)

Silver underpels er baseret på et gen kendt som inhibitor (I) hvilket inhibits dannelsen af pigment på grundlaget af håret, fra rødderne. Det betyder at hvert eneste hår delvis er uden pigment fra rodende. For det menneskelige øje vil det se ud som Silver. Resten af håret har normal pigment og kan derfor være sort, rød eller en anden farve.

Bestemmelsen er trukket imellem ensfarvede og Tabby katte med Silver underpels. Når inhibitor genet er tilstede i en ensfarvet kat bliver den kendt som Smoke. Alle udstillings dommere kan lide at se pigmentet dækker halvt af hvert individuel hår/pels. I tilfælde af Tabbyer varierer navnene der er brugt ud fra mangel af pigment og farve af pigment.
Silver katte har rundt regnet er det 1-3 af hvert individuelle hår der indeholder pigment, og i Chinchilla (Shell cats) er delen 1- 8. Disse navne er kun brugt til katte ved sort pigment, og farver der kan udledes fra det, såsom Blå, Chokolade og Lilla. Hvis pigmentet er Rød eller Creme, er katten er kendt som Cameo.

Silver Shaded British Shorthair vokser meget langsomt, de kan vokse op til 4 år gammel før de er i fuld størrelse, og op til det femte år før de er fuldt udviklet. De ser godt ud hele deres liv og man forbavses over deres forventning og tilsyneladende overensstemmelse til sæsonens temperatur og miljø, de forventes at blive op 18/20 år gamle.

Kontakt mig

Birthe Bedsted
Højmarksvænget 4
8600 Silkeborg

Mobil: +45 3028 0768

E-mail: birthe@breit.dk